top of page

Vihdin Siunauskappeli
 

Arkkitehti- ja pääsuunnittelu

Sijainti:        Vihdin hautausmaa

Vuosi:          2022-

Tilanne:       Meneillään

Tyyppi:        Siunauskappeli

Asiakas:      Vihdin Seurakunta

Area:            450 m²

 

Uusi siunauskappeli istuu kunnioittavasti Vihdin hautausmaan kauniiseen ja vehreään maisemaan vanhojen lehmusten ympäröidessä sitä. Kappelissa on jyrkkä harjakatto, joka kunnioittaa perinteistä kirkkoarkkitehtuuria. Katto on pituussuunnassa kappelisaliin päin nouseva, mikä symboloi ihmisen matkaa ajassa ikuisuuteen.

 

Kappelissa on käytetty minimalistista materiaalipalettia. Rakennus on hirsirakenteinen ja sen kuultokäsitellyt hirsipinnat jätetään sekä ulko- että sisätiloissa näkyviin. Hirrelle kontrastia tuo tumma metalliaineinen katto, joka laskeutuu osittain julkisivuille tummina seinäkkeinä. Seinäkkeet tuovat rakennukseen kolmeulotteisuutta ja peittävät taakseen syöksytorvet sekä talotekniikkaa. Vaalea hirsi hohtaa tumman ulkokuoren takana lämpöisenä ja kutsuvana. Ulkona kappelisalia kiertää pensasaita, joka rajaa taakseen pienen puolijulkisen rauhoittumiseen käytettävän ulkotilan ja tuo yksityisyyttä kappelisalin tilaisuuksille.

 

Vierailija saapuu vehreiden nurmi- ja istutusalueiden läpi kappelin pääoville, josta kuljetaan aulan kautta kappelisaliin. Tilan korkea harjakatto ja minimalistinen sisustus tuovat arvokkuutta tähän pyhään tilaan. Hirsipinnat tuovat siunaustilaisuuden suruun lämpöä ja turvallisuuden tunnetta. Suuret lasipinnat puolestaan avaavat saliin kauniit peltomaisemat ja päästävät sisään runsaasti lohtua antavaa luonnonvaloa.

 

Kappelisalin lisäksi rakennuksessa on tilat vainajien säilytykselle, sakastille, pienelle toimistolle ja aputiloille. Ruumisautolle on varattu tilaa kappelin päädyssä seinien sisäpuolelta, jolloin vainajan kuljetus voidaan toteuttaa kunnioittavasti katseilta suojassa.

 

Kappelissa tullaan järjestämään vainajien siunaustilaisuuksia, mutta monikäyttöistä kappelisalia voidaan käyttää joustavasti myös esimerkiksi

konsertteihin ja muiden uskontokuntien tapahtumiin.

bottom of page